Island EM 2016

Em 2016 är en turnering att minnas. Portugal vann sitt allra första EM någonsin, Svenska landslaget som åkte ut redan i gruppspelet och som inte alls värmde svenska hjärtan. Istället fick man dirigera om sitt fokus på ett annat lag som gjorde sitt folk stolta och som hade Lars Lagerbäck som tränare. Islands bedrift är värt att minnas, en bedrift som satte Island på kartan! Man startade sin resa utan några som helst förväntningar mot det lag som till slut även de chockade många. Nämligen Portugal med Cristiano Ronaldo i spetsen. I första matchen fick Island oavgjort och man gick vidare från gruppen för att till slut hamna mot stor nationen England i åttondelsfinalen.

Åttondelsfinal

Island ställdes som sagt mot England i åttondelsfinalen och ingen trodde att Island skulle skrälla sig vidare. Wayne Rooney stjärnan i engelska landslaget såg till att England redan i tredje minuten genom straff tog ledningen. Ragnar Sigurdsson kvittrade för Islänningarna i sjunde minuten och gav Island hopp. Man lyckades kontrollera Englands höga tryck i inledningen av matchen och i nittonde minuten kom också 2-1 för Island. Målskytt denna gång var Sigthórsson. Engelsmännen lyckades aldrig kvittera och matchen slutade 2-1 och därmed var Island vidare till kvartsfinal mot hemmanationen Frankrike.

Kvartsfinal

Island ställdes mot hemmanationen Frankrike som inför mästerskapen var favorittippade och med hemmapubliken i ryggen. Innan matchen var intrycket att Island kanske även här skulle skrälla sig vidare. Så var inte fallet, Frankrike visade varför man är ett favorittippat lag och gjorde inte sina fans besvikna. Matchen slutade 5-2 till Fransmännen och Island eliminerades. Lars Lagerbäck och Island gjorde sina tillresta fans och hela Island stolta genom att ta sig så långt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *