U21-EM 2017

Fotbolls EM

I sommar är det dags för U21-EM i Fotboll, och den här gången är det Polen som står som värd. Förra gången det begav sig var det Sverige som fick lyfta bucklan. Det var en skräll utan dess like, och med tanke på det är förväntningarna på den här turneringen höga. 

Grupp A

 • Polen
 • Slovakien
 • Sverige
 • England

Sverige lottades i den på pappret lättaste gruppen. Värdnationen Polen ser inte speciellt starka ut, men de kan säkert sprattla till i några matcher tack vare hemmaplansfördel. England är annars storfavoriter att vinna gruppen, men som vi alla vet har de en tendens att bli en besvikelse. Sverige visade i förra U21-EM att vi kan slå dem. Slovakien bör bli gruppens slagpåse.

Vi tror att England vinner gruppen och att Sverige landar på andraplats.

Grupp B

 • Portugal
 • Serbien
 • Spanien
 • Makedonien

En mycket tuff grupp där Spanien får anses vara knappa favoriter till gruppsegern. Bakom där lär det stå mellan Serbien och Portugal. Det lär bli oerhört tufft, men Portugal känns aningen starkare ut. De brukar kunna spela stabilt i stora mästerskap även om truppen kanske inte är fylld av stjärnor. Serbien är som vanligt mycket skickliga individuellt, men de brukar ha svårt att få ihop det som ett lag.

Utgångstipset är att Spanien vinner gruppen och att Portugal slutar tvåa.

Grupp C

 • Tyskland
 • Tjeckien
 • Danmark
 • Italien

Det här är dödens grupp, utan tvekan. Tyskland är knappa favoriter till att gå vidare. Och det är inte så konstigt sett till vilket lag de kan ställa upp med. Här finns spelare som startar i Bundesliga, plus en del andra i Europas bästa ligor.

Bakom dem är det svårt att förutspå en tvåa. Men vi tror ändå att det blir Italien som tar det. De är alltid välorganiserade och sammansvetsade. Där finns även mycket kvalité från Serie A.

Sedan har vi Danmark som absolut inte ska underskattas, de har faktiskt något spännande på gång. De är individuellt skickliga, framför allt offensivt.

Tjeckien är inte heller så dåliga man kan tro, men i konkurrens med de andra blir det tufft.

Tips

Sverige lär få det svårt att upprepa bragden från förra mästerskapet, även om vi har en stark generation på gång. Den här upplagan ser dock lite svagare ut än föregående, trots att vi fortfarande har spelare som Linus Wahlqvist, Simon Tibbling, Pawel Cibicki och Kristoffer Olsson i laget.

Vi tror att Spanien tar hem det hela. De har helt enkelt ett spelarmaterial som är alldeles för bra för att inte sätta dem som etta. Med spelare som Bellerin, José Gaya, Denis Suarez och stjärnskottet från Bilbao, Inaki Williams är de storfavoriter.

Men de kommer få stark konkurrens av Tyskland som har ett nästintill lika starkt lag. Där hittar vi spelare som Leon Goretzka, Max Meyer, Levin Öztunali, Davie Selke, Timo Baumgartl, Matthias Ginter, Benjamin Henrichs med flera.

Så här slutade U21-EM

Det blev inget vidare mästerskap ur svenska ögon sett. Gruppen med England, Slovakien och Polen blev överraskande för tuff och en tredjeplats gjorde att äventyret fick ett tråkigt slut. Istället var det England och ett imponerande Slovakien som gick vidare till slutspel.

Lagen som överraskade allra mest var dock föga förvånande Tyskland och Spanien. Två nationer med trupper som de andra länderna bara kan drömma om. Finalen stod således mycket väntat mellan just Tyskland och Spanien. Vem som skulle vinna där var på förhand mycket svårt att förutsäga. Finalen blev en jämn tillställning med mycket fin fotboll. Tillslut kunde dock Tyskland avgöra med ett 1-0 mål, ett mål som räckte för att hålla Spanien på avstånd. Man kan lugnt säga att Tyskland har fått en ultimat uppladdning inför VM i Ryssland med vinst i både U21-EM och Confederations Cup!