Nyheter

Fotboll – En sport att enas kring

För fotbollslandslag finns det egentligen bara två typer av stora turneringar, som alla vill vara med och spela i. Det är dels, såklart, världsmästerskapet i fotboll. Det är den största av alla fotbollsturneringar i hela världen där även alla världens landslag har en chans att delta. Utöver VM finns också för varje världsdel en stor turnering, Europamästerskapen är Europas variant och Copa America motsvarande i Sydamerika, till exempel.

Spela fotboll

Unikt för mästerskapen

VM och EM spelas vart fjärde år och är upplagt på så sätt att det går två år mellan varje mästerskap. Vanligtvis har VM en värdnation och i EM så har det hänt att värdskapet delats upp på två grannländer, som till exempel 2008 då det tog plats i Österrike och Schweiz. Nästa gång det är dags för EM i fotboll, år 2020 kommer det dock att spelas i ett flertal olika storstäder runt om i Europa, för att öka tillgängligheten för alla fans som finns i respektive land.

De här stora turneringarna drar alltid massvis med fotbollsentusiaster och glatt festfolk från alla möjliga håll i världen. Människor kommer samman och enas, det spelar ingen roll var man kommer ifrån, vad man har för bakgrund eller vilken gud man tror på. Fotboll, som världens största och mest engagerande sport, har den fantastiska kraften!

Sveriges VM-trupp 2018

Fotbolls-VM stundar runt hörnet och Sveriges trupp inför fotbolls-VM 2018 är officiell. En ganska väntad trupp på många sätt men något som fick folk att höja lite på ögonbrynen och väckte en del reaktioner är att det inte är en enda spelare med från allsvenskan. Det har aldrig hänt tidigare. Många trodde att antingen Östersunds Ken Sema eller Hammarbys Jiloan Hamad skulle knipa en plats, men när laget stod klart var det inget av dessa namn som stod med. Att ingen från allsvenskan är med är ett dåligt betyg för svenska ligan.

Sveriges VM-trupp

Karl-Johan Johnsson, Kristoffer Nordstedt och Robin Olsen är de tre målvakterna som är uttagna i Sveriges trupp.

Som försvarare har man valt Victor Lindelöf, Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Martin Olsson, Filip Helander, Ludwig Augustinsson, Pontus Jansson och Emil Krafth.

Mittfältarna som ska representera Sverige är Albin Ekdal, Gustav Svensson, Viktor Claesson, Oscar Hiljemark, Sebastian Larsson, Jimmy Durmaz, Emil Forsberg och Marcus Rohden.

Som anfallare finns John Guidetti, Isaac Kiese Thelin, Marcus Berg och Ola Toivonen.

Nyckelspelare i laget

Inför tidigare mästerskap har det alltid pratats mycket om Zlatan och hans roll i laget, Sveriges stora stjärna. Men nu har stjärnan tackat för sig och tackat nej till VM vilket gör att andra spelare får chansen att glänsa desto mer. Inför VM är en av Sveriges nyckelspelare mittfältaren Emil Forsberg som spelar i det tyska topplaget RB Leipzig. Man ser också stor talang i försvararen Victor Lindelöf som har en plats i startelvan med Andreas Granqvist. Granqvist och Forsberg har varit en riktigt bra duo i VM-kvalet.

Island EM 2016

Em 2016 är en turnering att minnas. Portugal vann sitt allra första EM någonsin, Svenska landslaget som åkte ut redan i gruppspelet och som inte alls värmde svenska hjärtan. Istället fick man dirigera om sitt fokus på ett annat lag som gjorde sitt folk stolta och som hade Lars Lagerbäck som tränare. Islands bedrift är värt att minnas, en bedrift som satte Island på kartan! Man startade sin resa utan några som helst förväntningar mot det lag som till slut även de chockade många. Nämligen Portugal med Cristiano Ronaldo i spetsen. I första matchen fick Island oavgjort och man gick vidare från gruppen för att till slut hamna mot stor nationen England i åttondelsfinalen.

Åttondelsfinal

Island ställdes som sagt mot England i åttondelsfinalen och ingen trodde att Island skulle skrälla sig vidare. Wayne Rooney stjärnan i engelska landslaget såg till att England redan i tredje minuten genom straff tog ledningen. Ragnar Sigurdsson kvittrade för Islänningarna i sjunde minuten och gav Island hopp. Man lyckades kontrollera Englands höga tryck i inledningen av matchen och i nittonde minuten kom också 2-1 för Island. Målskytt denna gång var Sigthórsson. Engelsmännen lyckades aldrig kvittera och matchen slutade 2-1 och därmed var Island vidare till kvartsfinal mot hemmanationen Frankrike.

Kvartsfinal

Island ställdes mot hemmanationen Frankrike som inför mästerskapen var favorittippade och med hemmapubliken i ryggen. Innan matchen var intrycket att Island kanske även här skulle skrälla sig vidare. Så var inte fallet, Frankrike visade varför man är ett favorittippat lag och gjorde inte sina fans besvikna. Matchen slutade 5-2 till Fransmännen och Island eliminerades. Lars Lagerbäck och Island gjorde sina tillresta fans och hela Island stolta genom att ta sig så långt.