Fotbolls EM 2020

EM 2020

Fotbolls EM 2020 kommer bli det första EM-slutspelet med det nya formatet där 13 städer delar på matcherna. Kommer vi få se Sverige delta?

Nytt format

Sedan det första europamästerskapet i avgjordes har det spelats i antingen ett eller två länder. Men EM 2020 kommer bli annorlunda, det blir nämligen första gången det sprids ut på ett antal nationer. Michel Platini (UEFA-chefen) meddelade 2012 på en presskonferens att 13 länder i olika städer skulle få dela på arrangemanget.

Sverige och Friends Arena var ett av länderna som sökte, men tyvärr fick de avslag. Nedan ser du de 13 länderna som är arrangörer.

 • Azerbadjzjan – Baki Olimpiya Stadionu
 • Belgien – Ny nationalarena
 • Danmark – Parken
 • England – Wembley
 • Irland – Aviva Stadium
 • Italien – Stadio Olympico
 • Nederländerna – Amsterdam Arena
 • Rumänien – Arena Nationala
 • Ryssland – Zenit Arena
 • Skottland – Hampten Park
 • Spanien – Estadio San Mamés
 • Tyskland – Allianz Arena
 • Ungern – Ferenc Puskas Stadion

Andra nationer som sökte men inte fick arrangera var Bulgarien, Israel, Makedonien, Vitryssland och Wales.

Bakgrunden till varför man väljer att sprida ut det har att göra med att Michel Platini ansåg att Europa behövde få en skjuss i ekonomin.

12 städer kommer att arrangera fyra matcher var, tre gruppspelsmatcher samt en åttondelsfinal eller en kvartsfinal.

Arenakapaciteten är satt till 50 000 för åttondelsfinalen och gruppspelsmatcherna, 60 000 för kvartsfinalerna samt 70 000 för semifinalerna och finalen.

Eftersom inget land är ensamt värd för mästerskapet kommer samtliga nationer ställa upp i kvalificeringen. Det är alltså möjligt att ett land som arrangerar inte själv får delta.

Precis som förra EM kommer det vara 24 deltagande lag med 6 grupper och 4 lag i varje.

Framtidens EM

Det återstår att se om det här blir ett format UEFA kommer fortsätta med. Ingenting är bekräftat utan det här får ses som ett test. Faller det väl ut är det inte omöjligt att EM kommer bli som ett Champions League, d.v.s att det blir olika arenor.

Det vore dock synd om det blev så, för EM är en folkfest som gör sig bäst när ett land ensamt får arrangera det.

Vi alla minns säkert de klassiska mästerskapen i England 1996, Holland/Belgien 2000, Portugal 2004, Österrike/Schweiz 2008 samt Ukraina 2012.

Tyvärr för alla oss som föredrar en gemensam EM-fest med Fanzones och allt vad det innebär så har UEFA beslutat för att EM 2020 kommer att spelas på flera olika platser runtom i Europa. Inte nog med att det blir otroligt svårt och dyrt att ta sig runt för att se alla matcher, det kommer även innebära att vi går miste om gemenskapen och folkfesten som brukar vara kring mästerskap.

Hur länge UEFA kommer att köra på det här spåret är ännu inte fastställt men vi kan bara hoppas att de snart går tillbaka till hur det var förr. Ett EM ska spelas inom en, max två, länder för att göra det enkelt för spelare såväl som för supportrar att resa runt och se alla matcher.

Enda fördelen med det nya upplägget är att en ensam nation inte behöver stå för alla utgifter som kommer med att inneha ett mästerskap.

Tidigare mästerskap

EM 2016 i Frankrike blev en märklig historia på alla sätt. Det var ett mästerskap fullt av skrällar och även besvikelser. Portugal stod till slut som vinnare efter en stark turnering, guldhjälte blev mycket överraskande Eder av alla spelare.

EM 2012 anordnades i Polen och Ukraina med 16 deltagande lag. För svensk del slutade det med fiasko. Respass redan i gruppspelet och bedrövligt spel i alla matcher. Guldet tog Spanien och Andres Iniesta röstades fram som turneringens spelare.

EM 2008 i Österrike/Schweiz blev en lite roligare turnering för Svenska landslaget. Laget nådde kvartsfinal och ställdes där mot ett Holland som tyvärr blev lite för starkt. Slutsegrare blev Spanien i en turnering där David Villa öste in mål.