Fotbolls EM – största skrällarna

Fotbolls EM skrällar

I den här artikeln ska vi gå igenom några av de största skrällarna i Fotbolls EM. Du lär med all säkerhet känna igen dig i några av skrällarna!

EM 1996 – Tjeckien

England stod som arrangör i det klassiska EM-slutspelet 1996. Inför turneringen var det inte många som pratade om Tjeckien som ett lag att räkna med. Men efter turneringen var det ingen som inte kände till Karel Poborski, Vladimir Smicer, Patrik Berger och framför allt Pavel Nedved.

I gruppen lottades man mot Italien, Tyskland och Ryssland. En mycket tuff lottning som klassades som dödens grupp. Mot alla odds lyckades dock Tjeckien ta sig vidare till kvartsfinal där Portugal stod som motståndare. Laget vann den matchen mycket överraskande och hjälte blev Poborski med en skön lobb över Portugals målvakt Vitor Baia.

I semifinalen tog det dock stopp när laget ställdes mot Frankrike och förlorade på straffar.

Det var framför allt prestationen i gruppspelet som gjorde att det här Tjeckiska laget räknas som en av fotbolls EMs största skrällar genom tiderna.

EM 1992 – Danmark

1992 var första (och sista?) gången EM arrangerades i Sverige. Danmark skulle egentligen inte ens vara med i turneringen. Men efter det pågående inbördeskriget i Jugoslavien fick Jugoslavien inte delta. Det gjorde att Danmark tog platsen istället.

När de fick beskedet att vara med var tankarna på ett helt annat håll, då de efter att blivit utslagna i kvalet gått på sommarsemester. Med bara två veckor till första matchen fick de packa om väskorna för att resa till Sverige och ansluta till turneringen.

Det började väldigt dåligt för danskarna med endast en poäng på de två inledande matcherna. Därmed var de tvungna att vinna sista matchen mot Frankrike. Det såg länge kört ut men sen kom Lars Elstrup och frälste laget med 2-1 och segern var i hamn.

I semifinalen väntade ett starkt Holland med bland annat Marco van Basten i spetsen. Det blev en jämn match som slutade oavgjort efter full tid. I straffläggningen var det paradoxalt nog bara Marco van Basten som missade, och därmed blev Danmark klara för final.

I finalen mötte man ett stjärnspäckat Tyskland och vann matchen med 2-0. Superskrällen var därmed ett faktum.

EM 2004 – Grekland

EM 2004 spelades i Portugal där hemmanationen var en av förhandsfavoriterna. Grekland var det ingen som pratade om inför turneringen, och det var knappt någon som trodde att de ens skulle gå vidare.

Det var ett Grekland med fokus på det defensiva som skördade stora framgångar. Tränare Otto Rehagel fick mycket kritik för sin destruktiva fotboll. Ingen grek kan dock klaga på honom då landet bärgade sin första titel någonsin när Portugal besegrades på hemmaplan.

Historisk matchhjälte blev Angelos Charisteas som nickade in matchens enda mål på hörna i den 57:e minuten. Efter skrällen i EM så har det gått desto tyngre för Grekland, både på klubblagsnivå och för landslaget. De inhemska klubbarna har svårt för att nå några större framgångar ute i Europa och är det inte ekonomiska problem som blossar upp så är det spelarflykter på grund utav svaga ledningar i klubbarna.

På landslagsnivå är det inte mycket mer muntert. Laget misslyckades med att kvalificera sig för det kommande VM-slutspelet i Ryssland. Otroligt tungt för nationen som brinner så hårt för sin fotboll och frågan är om vi någonsin kommer att få bevittna ett Grekland så starkt som man var under EM 2008.

Greklands seger i EM 2004 är tillsammans med Leicesters bragd den största skrällen i fotbollshistorien. Det som möjligtvis gör Leicester Citys skräll än större är att man lyckades vinna ett ligaspel som i jämförelse med ett EM-slutspel sträcker sig över hela 38 omgångar. Vi kan nog alla skriva under på att det är otroligt upplyftande att se när dessa skrällar inträffar i en fotbollsvärld där pengar styr allt mer.